amd بهتر است یا intel؟
کدام CPU بهتر است؟ زمانی که شما تصمیم میگیرید سیستم پردازشی مثل کامپیوتر، لپ تاپ یا سرور تهیه کنید، باید در مورد فهرست طولانی از قطعات و سختافزارهای مختلف تصمیمگیری کنید که قرار است در نهایت به مجموعهای هماهنگ و یکپارچه تبدیل شوند. در این میان پردازنده یکی از مهمترین موارد است که احتمالا بر تصمیم شما در انتخاب سایر قطعات هم تاثیر میگذارد. حال اولین و مهمترین سوالی که باید از خود بپرسید این سوال ساده است: کدام سی پی یو بهتر است؟ کاملا شبیه به انتخاب بین اپل یا مایکروسافت. اجازه دهید کمی عمیقتر به جزییات نگاه کنیم تا بدانیم کدام انتخاب، برای سیستم شما بهتر است.
گفتگوی TechTalk: معیار های انتخاب cpu
قصد داریم طی چند قسمت، به بررسی CPU و نکات مهم در انتخاب آن چه در حوزه عمومی و چه در حوزه انترپرایزی بپردازیم. در این قسمت، کارشناس ما مریم فقیهی، مهمان مسعود سوری است تا به موضوع بررسی مولفه های مهم CPU بپردازند. با معرفی CPU و اشاره به سیستم های SoC شروع کرده و پس از بررسی تفاوت CPU و SoC، به بررسی مولفه های مهم در سی پی یو مانند سرعت کلاک، TDP و IPC و هسته و کش و Thread و Hyper Threading … ادامه می دهیم. با این ویدئوی ۲۰ دقیقهای با توسعه شبکه آداکهمراه باشید.
راهنمای انتخاب پردازنده مناسب؛ ۷ نکته مهم
سی پی یو مغز کامپیوتر و مهمترین مولفه آن است. در ویدئویی که کمی بالاتر ارایه شد با مولفههای اساسی در CPU آشنا شدیم، برویم به سراغ نکاتی که هنگام انتخاب و خرید سی پی یو باید به آنها توجه کنیم. پیشنهاد میکنم ۷ نکته زیر را هنگام انتخاب و خرید CPU در نظر بگیرید:
- CPU را برای انجام چه کاری لازم دارید؟
- aMD یا intel؟
- آیا به Overclocking نیاز دارید؟
- به کدام یک بیشتر نیاز دارید: Core، Thread، Clock Speed
- چه سوکتی و چه پردازندهای؟
- سیستم و بودجه باید هماهنگ باشند
- خواندن مشخصات فنی
در این تک تاک، کارشناس ما مریم فقیهی، مهمان مسعود سوری است تا به موضوع بررسی نکات مهم در انتخاب CPU بپردازند. در این قسمت نکاتی که لازم است تا هنگام انتخاب و خرید CPU به آنها دقت کنیم را مورد بررسی قرار می دهیم.
عناوین مهمی که در این ویدئوی ۲۲ دقیقهای میبینید در ادامه آمده است:
عناوین مورد بررسی:
- CPU را برای انجام چه کاری لازم دارید؟
- amd یا intel، پردازنده اینتل یا ای ام دی
- آیا به Overclocking نیاز دارید؟
- به کدام یک بیشتر نیاز دارید: Core، Thread، Clock Speed
- چه سوکتی و چه پردازندهای؟
شرکت AMD و Intel همواره رقیب یکدیگر بودهاند و با حضور در بازار تولید پردازنده، تکنولوژیهای نوین خود را ارایه دادهاند. برای آشنایی بیشتر با این دو شرکت فناوری، در ادامه با توسعه شبکه آداک همراه باشید.
amd چیست؛ معرفی شرکت AMD
شرکت AMD در سال ۱۹۶۹ و در منطقه Sunnyvale ایالت کالیفرنیا تاسیس شد. تمام فعالیت AMD از ابتدای تاسیس روی مدارات نیمه هادی متمرکز شده بود. AMD هم اکنون پردازندههای مرکزی کامپیوتر، پردازندههای گرافیکی، پردازندههای Workstation و مجتمع، و همچنین چیپستهای مادربورد را تولید میکند. AMD شرکت ATI را در سال ۲۰۰۶ خرید تا بتواند با استفاده از این شرکت، سهم خود را در بازار پردازندههای گرافیکی افزایش دهد و به عنوان بزرگترین تولیدکننده پردازندههای گرافیکی لقب گیرد.
اینتل چیست؛ معرفی شرکت Intel
شرکت اینتل در سال ۱۹۶۸ توسط رابرت نویس و گوردون مور راهاندازی شد. این شرکت مبدع فناوری ریزپردازندههای اکس۸۶ است. اینتل در دهه ۱۹۷۰ میلادی، یکی از قویترین تراشهها یعنی ۸۰۸۶ را به بازار فروش قطعات کامپیوتری عرضه کرد و شرکت IBM از این پردازنده برای محصول کامپیوتر شخصی (PC) خود استفاده کرد.
در دهههای نخست مهمترین رقیب اینتل، شرکت AMD بود، از سال ۲۰۰۰ با تسلط اینتل بر بازار پردازندهها، هر سال سهم بالاتری را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۱۳ مؤسسه اینتر برند، اینتل را بهعنوان هفتمین برند ارزشمند جهان معرفی کرد. عمدهترین محصولات اینتل عبارتاند از پنتیوم و زئون برای سرورها و Core 2 Duo و Intel Core برای رایانههای کوچک و کم مصرف.
تاریخچه سنترینو اینتل
اولین پلتفرم سنترینو در مارچ سال ۲۰۰۳ با نام Carmel معرفی شد. پردازنده Banias اولین پردازنده بکار گرفته شده در پلتفرم سنترینو بود که موفقیت چشمگیری بدست آورد زیرا که پردازنده آن مصرف توان خیلی بهتری نسبت به دیگر پردازندهها خصوصاً پردازندههای شرکت رقیب یعنی AMD داشت.
در جولای سال ۲۰۰۴ میلادی اینتل پلتفرم سنترینو را به روز رسانی کرد و آن را سوناما (Sonama) نامید. بنابراین پلتفرم سنترینو شامل دو نسخه شد: پلتفورم Carmel 2 و پلتفرم Sonama. در به روز رسانی سوناما اینتل پردازنده جدیدی با نام Dothan را معرفی کرد که شامل کش بزرگتر و چند تکنولوژی جدیدتر نسبت به Banias بود که البته اختلاف چشمگیری در کارایی ارایه نمیکرد.
ادامه تاریخچه:
ادامه تاریخچه سی پی یو های اینتل را ادامه میدهیم با به روز رسانی بعدی اینتل که ابتدا با نام Napa و سپس با نام Centrino Duo معرفی شد. Napa یا Centrino Duo بیشترین تغییرات را در پلتفرم سنترینو ایجاد کرد. Napa موجب شد که اولین پردازنده دو هستهای برای نوت بوک ها معرفی شود و همچنین کارایی و طول عمر باتری ها به طور شگفت آوری نسبت به قبل افزایش پیدا کند. نکته جالب توجه در مورد این پلتفرم مقدار مصرف توان بود. با وجود این که تعداد هستههای پردازندهها دو برابر شده اما مقدار مصرف باتری کاهش پیدا کرده است.
پردازنده دو هسته ای بکار گرفته شده در پلتفرم سنترینو Duo، پردازنده Core Duo (با اسم Yonah) نام داشت. در حدود چند ماه بعد از معرفی Core Duo اینتل پردازنده Core 2 Duo را با نام Merom معرفی کرد. Merom نیز دارای دو هسته است و عمدهترین تفاوت آن با Yonah بهره گیری از کش و FSB بیشتر و ۶۴ بیتی بودن آن است.
جدول نسل های سی پی یو اینتل
از ابتدای ارایه CPU های اینتل نسل های مختلفی ارایه شده و هر نسل نسبت به نسل قبلی بهبودها و پیشرفت هایی داشته است. در ادامه جدول نسل سی پی یو های اینتل را میخوانید.
جدول نسل سی پی یو های اینتل و تشریح ویژگی های هر نسل
در نام و مدل پردازنده میتوانیم نسل پردازنده اینتل را متوجه شویم. مثلا نسل پردازنده Intel Core i7 6700 K Processor و Intel Core i7 6920 HQ Processor نسل ۶ است. اگر به جای ۴ رقم، ۳ رقم در مدل سی پی یو باشد، نسل آن نسل ۱ است. اگر حروف K و HQ برای تان سوال شده است، در ادامه با ما همراه باشید.
معنی حروف در نام Intel CPU
اینتل با ارایه انواع مختلف پردازنده ها بخش بزرگی از بازار سی پی یو را در دست دارد. انواع پردازنده اینتل در سرورها، کامپیوترها و اسمارت فون ها استفاده میشود. هر نوع پردازنده با داشتن قابلیت های خاص خود ویژگی های خاصی را در اختیار کاربرانش قرار میدهد. برخی از این ویژگی ها در قالب حروف انتهای نام CPU مشخص است. در ادامه جدول تشریح حروف در انواع سی پی یو های اینتل را میبینید.
بسیاری افراد بر این تصور هستند که مثلا Core i3 نسل پردازنده است در حالی که مدل یا برند پردازنده اینتل است. در ادامه لیست مدل های سی پی یو اینتل را میخوانید:
- Pentium 1, 2, 3, 4
- Celeron
- Pentium M and Celeron M for mobile devices
- Pentium Dual Core
- Core Solo
- Core Duo
- Core 2 Duo
- Core 2 Quad
- Core i3, i5, i7, i9
مفهوم نسل ها:
- Intel Pentium: سی پی یو ارزان قیمتی است که برای کارهای عادی روزانه نظیر ایجاد و ویرایش اسناد، وب گردی و شبکه اجتماعی، پلی کردن موزیک مناسب است.
- Intel Core-i3: این سی پی یو برای کارهای روزانه، وب گردی و سرچ، انجام بازیهای کامپیوتری سبک و دانلود آهنگ و به اشتراک گذاری آنلاین عکسها مناسب است.
- Intel Core-i5: این سی پی یو برای انجام چندین وظیفه به صورت همزمان، کارهای روزانه، انجام بازیهای کامپیوتری، مشاهده فیلمهای HD، ایجاد و به اشتراک گذاری فیلمهای خانگی مناسب است.
- Intel Core-i7: این سی پی یو برای بازیهای کامپیوتری حرفهای، اجرای فایلهای چند رسانهای، ویرایش ویدئو و تجربه مشاهده ویدئوهای سه بعدی مناسب است.
انواع پردازنده های اینتل
تا به حال در زمینه کامپیوترهای دسکتاپی، ۱۰ نسل پردازنده اینتل به بازار عرضه شده و در هر نسل، مدل های مختلفی به مشتریان ارایه شده است. در ادامه دو فایل اکسل ارایه شده که در آن تمامی مدلهای سی پی یو های اینتل که تا به حال (شهریور ۹۹) در بازار عرضه شده دیده میشود. این فایل ها که حاوی جدول سی پی یو های اینتل است اطلاعات دقیقی درباره انواع مدل های CPU اینتل شامل زمان عرضه، تعداد هسته و ترد، فرکانس، نوع و تعداد رم، نوع سوکت و تکنولوژی هایی که پشتیبانی میشود است.
جدیدترین سی پی یو اینتل
آخرین نسل سی پی یو اینتل که منتشر شده پردازنده های نسل ۱۰ اینتل است که تکنولوژی های آن عبارتند از:
- تکنولوژی Intel Thermal Velocity Boost
- تکنولوژی Intel Turbo Boost Max 3.0
- پشتیبانی از رم های DDR4-2933 که در بازی روانتر، واقعی بودن تصاویر، مالتی تسکینگ سریعتر و کارایی بالا تاثیرگذار است.
- تکنولوژی Intel Hyper Threading در تمام مدلها
- پشتیبانی از Thunderbolt 3.0 که باعث سرعت بالا در انتقال فایلها میشود.
- تکنولوژی Intel Optane که سرعت بالا را نتیجه میدهد.
- تکنولوژی Intel Ethernet Connection 1225 که سرعت دوبرابری در شبکه را نتیجه میدهد.
- تکنولوژی Intel WiFi 6 AX201 که سرعت سه برابری در دانلود، بازی عالیتر و اتصالات قابل اطمینان را ارایه میدهد.
- تکنولوژی Intel UHD Graphics پخش ویدئو با کیفیت ۴K UHD با کوچکترین جزییات در بازی و تصویر.
- تکنولوژی Inte Quick Sync Video که سرعت و کیفیت در کنفرانسها، اشتراک گذاری آنلاین و ادیت ویدئو را فراهم میکند.
جدیدترین مدل های سی پی یو اینتل که در سال ۲۰۲۰ عرضه شده عبارتند از:
- Core i9 10900
- Core i7 10700
- Core i5 10600
- Core i5 10500
- Core i5 10400
- Core i3 10320
- Core i3 10300
- Core i3 10100
مثلا سریع ترین پردازنده اینتل برای گیم مدل Core i9 10900K است.
قرار است نسل ۱۱ پردازنده های اینتل در فصل اول سال ۲۰۲۱ به بازار ارایه شود.
مقایسه انواع سی پی یو اینتل
کامپیوترهای Desktop یا رومیزی، کامپیوترهایی با کاربرد مالتی مدیا، لپ تاپ ها، کامپیوترهای سرور، سوپرکامپیوترها، هر کدام نیاز پردازشی متفاوتی دارند و شرکتهای ساخت پردازنده از جمله اینتل، بزرگترین سازندهی پردازنده در دنیا، محصولات متفاوتی برای کامپیوترهای مختلف پیشنهاد میکند. مثلا خانواده پردازندههای Intel Core برای کامپیوترهای رومیزی و خانواده بزرگ پردازندههای Xeon همان زئون را برای سرور ارائه داده که هر کدام از این پردازندهها برای کاربردهای متفاوت دارای تعدادی زیرگروه هستند. در ادامه به مقایسه انواع پردازنده های اینتل میپردازیم.
در این قسمت مقایسه پردازنده های دسکتاپی Intel Core نسل ۱۰ را با هم بررسی میبینیم.
مقایسه پردازنده های دسکتاپی Intel Core نسل ۱۰
انواع پردازنده Intel Xeon
نسل پردازنده های اینتل زئون با هدف پردازش در سرورها و ورک استیشن ها طراحی و ساخته شدند و از خیلی جهات با پردازنده های دسکتاپ، مانند Core i7 متفاوت هستند. پردازنده های زئون نسبت به بازدهی و کارایی که دارند، دمای کمتری داشته و به دلیل کاربرد در سرورها و دیتاسنترها، از پایداری بیشتری برخوردارند و در شرایط مساوی، درصد بسیار کمتری از هنگ و Crash سیستم، در سیستمهایی دیده میشود که از پردازنده های زئون بهره بردهاند و این به دلیل تکنولوژیهایی است که در این سری پردازنده ها استفاده شده است.
انواع سی پی یو amd
قبل از ادامه مبحث توجه داشته باشید که درباره نسل سی پی یو های amd در مقاله راهنمای خرید CPU نکاتی گفته شده است. لینک این مقاله ابتدای همین صفحه قرار دارد.
۱. AMD Ryzen Threadripper Processors
یکی از قوی ترین پردازنده ها است که ۳۲ هسته و کش ۱۴۰ مگ دارد و از NVMe و ۴ اسلات رم DDR4 پشتیبانی میکند. برای رندرینگ و محتواکارها و حرفه ای ها بسیار مناسب است.
۲. AMD Ryzen Processors with Radeon Graphics
یکی از سریعترین پردازنده ها با ۸ هسته است که برای رندر و ادیت تصویر و ویدئو، گیمینگ HD، استریمینگ ویدئو و HDR بسیار مناسب است.
۳. AMD Ryzen 9 Desktop Processors
یکی از مناسب ترین پردازنده ها با ۱۶ هسته و ۲ اسلات رم DDR4 برای گیمرها و محتواکارها است.
۴. Athlon and A-Series Processors for Desktop
پردازنده های ۴ هسته ای هستند که برای مصارف معمولی استفاده میشوند.
- AMD A4: سی پی یو amd ارزان قیمتی است که برای کارهای عادی روزانه، وب گردی و شبکه اجتماعی، پلی کردن موزیک و مشاهده DVD در رزولوشن HD مناسب است.
- AMD A6: این سی پی یو amd برای انجام سریعتر کارهای همزمان، مشاهده فیلمهای Blue-ray یا سه بعدی، انجام بازیهای کامپیوتری HD یا سه بعدی، ویرایش ویدئوهای HD مناسب است.
- AMD A8: این سی پی یو amd برای انجام بازیهای سه بعدی با فعال بودن همزمان دو کارت گرافیک، اجرای همزمان بر روی چندین مانیتور HD و اجرای تمامی برنامههای مورد نیاز مناسب است.
- AMD A10: این سی پی یو amd برای اجرای چندین برنامه به صورت یکباره بدون کندی، اجرای بهتر بازیهای HD، اجرای بازیهای سه بعدی و با کیفیت Blu-ray و ویرایش ویدئوها و عکسهای HD مناسب است.
۵. AMD EPYC
پردازنده های AMD EPYC بدون سوکت و از نوع SoC هستند (SoC چیست؟). این CPU ها در سرورها استفاده میشوند مثلا در سرور HPE DL385 G10 و HPE DL325 G10.
نسل پردازنده در اینتل و AMD
تقریبا هر سال، Intel و AMD، پردازندههای خود را با معماری جدید ارتقا میدهند. نسل کنونی اینتل، ۹th Gen Core Series است مثل Intel Core i7-9700K یا Intel Core i9-9900. برای تشخیص نسل های cpu amd و CPU Intel به چه چیزی باید دقت کرد؟
Ryzen 2000 یا aka Ryzen 2 جدیدترین چیپهای AMD است مثل AMD Ryzen 5 2600X و AMD Ryzen 7 2700X.
با نگاهی به شماره مدل میتوانید نسل CPU که اولین رقم از چهار رقم است، ببینید. مثلا رقم ۸ در Core i7-8400 یعنی از نسل هشت است و رقم ۲ در Ryzen 7 2700X یعنی از نسل دو.
هر دو برند اینتل و AMD، در تلاشند تا بهترین پردازندهها را ارایه دهند و شما میتوانید جدیدترین و بهترین پردازندههای سری Intel X که همچنان نسل هفت است را تهیه کنید و یا چیپهای نسل دوم AMD Threadropper که طی چند ماه آینده وارد بازار میشود، بخرید.
اگر خرید نسلهای قبلی پردازنده به شما پیشنهاد شد، قبول نکنید مگر اینکه مادربورد شما از چیپ جدید پشتیبانی نکند. به این نکته توجه کنید که با خرید نسلهای قدیمی پردازنده، هزینه شما خیلی هم کم نمیشود. مثلا تفاوت دو پردازنده ۸th-Gen Core i7-8700K و ۹th Gen Core i7-9700K، فقط ۱۵ دلار است.
برخی از مطالب مرتبط:
یادگیری سیار یا موبایل لرنینگ چیست؟ با ال ام اس موبایل آشنا شوید
مشتری چیست و انواع آن کدام است ؟
ساخت بزرگترین دیتاسنتر دنیا در قطب شمال
راهنمای خرید بهترین پرینترهای لیزری سیاه و سفید
معنی حروف و اعداد در نامگذاری CPU
اعداد و حروفی که برندها برای نامگذاری پردازنده ها و بیان مدلهای محصولات خود استفاده میکنند، ممکن است کمی گیجکننده باشد. هم اینتل هم AMD، چیپهای خود را به سه دسته “خوب، بهتر و بهترین” تقسیم میکنند یعنی به ترتیب: Core i3/Ryzen 3 و Core i5/Ryzen 5 و Core i7/Ryzen 7.
Core i9-9900K و Core i9-9980X در صدر محصولات اینتل قرار دارد و قیمت این نوع پردازنده های اینتل حدود ۲۰۰۰ دلار اما این مدلها برای اکثر کاربران ضرورتی ندارند و معمولا خارج از رنج قیمتی مدنظر آنهاست. اینتل برای کاربرانی که بودجه زیادی در نظر ندارند، چیپهای Celeron و Pentium را ارایه داده که البته پنتیوم کمی سریعتراست و AMD هم خانواده Athlon را پیشنهاد میدهد.
Threadripper جزو محصولات رده بالای AMD است و اینتل هم سری Core X به همراه CoreX/9i و Xeon W ارایه داده است.
بریم به سراغ اعدادی که بعد از ۳ و ۵ و ۷ میآید. رقم اول مربوط به نسل محصول است. بقیه ارقام، بیانگر مدلهای مختلف است که هر چه بالاتر باشند بهتر است یعنی هستههای بیشتر و/یا کلاکهای بالاتر خواهید داشت.
حرف K در انتهای مدلهای اینتل به معنی Unlock بودن برای آورکلاکینگ است و تنها تعدادی از چیپهای اینتل، K دارند اما در عوض تقریبا همه پردازندههای AMD Ryzen برای آورکلاکینگ، Unlock هستند و نیازی به K ندارند.
حرف X در پایان مدلهای AMD بیانگر سرعت کلاک بالاتر است.
جدول برابری پردازنده های اینتل و amd
جدول مقایسه سی پی یو amd با intel , رده بندی سی پی یو های اینتل و AMD به شرح زیر است:
۱. قوی ترین CPU ها
این رده از CPU ها با داشتن سرعت و تعداد هسته بالا مخصوص سرور ها و ورک استیشن ها ارایه شدهاند و اصلا مناسب گیمرها نیست.
۲. CPU های رده بالا
هم در کارهای حرفه ای و هم در گیمینگ کاربرد دارند. در کنار کارت گرافیک خوب میتوانند در ۴K هم مصرف شوند.
سی پی یو های Intel Core i7 و Ryzen 7 از نمونه سی پی یو های این رده هستند. حال از بین رایزن یا اینتل کدام را انتخاب کنید بستگی به کاربری موردنظر شما دارد.
۳. CPU های گیمری
در زمینه سی پی یو های مخصوص گیم و گیمینگ در ادامه مفصل صحبت خواهیم کرد.
۴. CPU های رده پایین
سی پی یو های Intel Core i3 – ۸۱۰۰ و Ryzen 3 2200 G از نمونه سی پی یو های این رده هستند.
مقایسه پردازنده های اینتل و amd
پردازنده amd سریعتر و پیشرفتهتر است یا اینتل؟ مزایا و معایب این چیپ ها چیست؟ تفاوت amd و intel در چیست؟
برخی تفاوت های سی پی یو های amd و Intel عبارتند از:
۱- پردازنده های شرکت Intel به مراتب از پردازنده های شرکت AMD در بسیاری موارد برتری دارند.
۲- محصولات AMD به نسبت محصولات مشابه شرکت Intel قیمت ارزانتری دارند.
۳- پردازنده های شرکت Intel معمولاً دو برابر پردازنده های AMD دارای L2 Cache هستند.
۴- پردازنده های AMD بودند که برای اولین بار کنترلر حافظه را درون پردازنده قرار دادند، کاری که Intel انجام نداد.
۵- در شرایط یکسان، AMD CPU در بازی توان پردازشی بالاتری نسبت به Intel CPU دارند در نتیجه در محصولات ایکس باکس و پلی استیشن مورد استفاده قرار گرفته است.
۶- توان بالاتر پردازشی در ای ام دی ها باعث تولید گرمای بیشتر میشود که البته برای رفع آن از راهکارهایی برای خنک نگه داشتن چیپ استفاده شده است.
۷- AMD در مولتی تسکینگ همیشه بهتر از اینتل است چون تعداد هسته و تردهای بیشتری دارند. Intel در سرعت و قدرت در پردازش ساده بهتر است.
قیمت پردازنده های اینتل و AMD
هزینه به عنوان اصلیترین فاکتور برای انتخاب قطعات سیستم بین کاربران است، انتخاب سی پی یو مناسب نیز در کمتر شدن هزینه بسیار موثر است.
کافیست به قیمت CPUهای موجود در بازار نگاهی بیاندازید، خواهید دید که چیپهای AMD در مقایسه با چیپهای اینتل ارزانتر هستند. ارزان قیمتترین محصول AMD تراشه Dual core AMD Sempron و Athlon یا سری A و پردازنده های Dual Core هستند که قیمتی حدود ۳۰ دلار دارند، که در مقایسه با ارزان قیمتترین محصول اینتل، مثل G3930 Dual Core که ارزشی معادل ۴۰ دلار دارد، قیمتی به مراتب پایینتر دارد. پس خرید پردازنده amd به صرفه تر است.
مقایسه قدرت پردازنده های اینتل و ای ام دی
هر پردازشگری، قدرت و ضعف خاص خود را داراست. به عنوان مثال، یک اینتل پنتیوم ۴ اغلب روی ۳ds Max ریندرینگ نرمافزاری سریعتری انجام میدهد تا یک AMD Athlon 64. از طرف دیگر پردازنده های AMD معمولا در بازیهای کامپیوتری پردازندههای اینتل را مغلوب خود میکنند ولی نقطه ضعف آنها گرمای شدیدی است که تولید میکنند. از آنجایی که اخیرا پردازشگرهای دو هستهای متداول شدهاند پردازشگرهای دوهستهای AMD مستعدتر هستند که از همتای خود پیشی بگیرند و همچنین پردازندههای اینتل نیز همچنان با سرعت و حرارت کار میکنند.
اگر مایلید از کارت های گرافیکی دو هستهای برای بازی استفاده کنید، AMD را توصیه میکنیم. درنهایت، متوسط کاربران اداری کامپیوتر ممکن است با چنین مقولاتی اصلاً مواجه نشوند. از آنجایی که آنها به واکنش کلی سیستم بیشتر بها میدهند عملکرد ضعیف پردازنده آنچنان موضوع مهمی برای آنها محسوب نمیشود چرا که واکنش صحیح و مناسب سیستم به حافظه، هارد درایو و عوامل دیگر بستگی دارد.
amd یا intel برای رندر
برترین CPU های AMD در زمینه رندرینگ عبارتند از:
- AMD Threadripper 3990X
- AMD Threadripper 3970X
- AMD Threadripper 3960X
- AMD Threadripper 2990WX
- AMD Ryzen 3950X
- AMD Threadripper 2970WX
- AMD Threadripper 2950X
- AMD Threadripper 1950X
- AMD Threadripper 2950X
- AMD Ryzen 9 3900X
برترین CPU های اینتل در زمینه رندرینگ عبارتند از:
- Intel i9 10980XE
- Intel i9 9980XE
- Intel i9 7980XE
- Intel i9 9940X
- Intel i9 7960X
- Intel XEON E5-2699 v4
- Intel i9 7920X
اما اینتل در این زمینه عقب تر از AMD قرار دارد و انتخاب AMD برای رندرینگ انتخاب بهتر و به صرفه تری است.
برای گیم amd یا intel
اگر از سیستم خود بیشتر به منظور بازی استفاده میکنید، انتخاب سی پی یو برای شما سختتر خواهد بود. AMD ارایه دهنده تعداد زیادی CPUهایی است که به صورت IPU فروخته میشود. IPU به پردازندههایی گفته میشود که هسته گرافیکی Radeon با هسته سی پی یو در یک چیپ قرار دارند. این سی پی یو پیشنهاد مناسبی برای بازیهای کامپیوتری شما است.
بیشتر گیمرهای حرفه ای پردازنده های گرافیکی مجزا روی سیستم خود با عنوان کارت گرافیک مجزا دارند، اگر سیستم گیم شما این کارت گرافیک را ندارد سی پی یوهای AMD برایتان مناسب تر هستند. ای ام دی توانست با ارائه پردازنده های Ryzen 5 2400G که یک تراشه گرافیکی بسیار قدرتمند به نام وگا ۱ دارد، اینتل را در این زمینه شکست بدهد. اما در حال حاضر باید منتظر ارائه پردازشگر گرافیکی بسیار قوی اینتل باشیم که قول آن را تا سال 2020 داده بود.
اما پیشنهاد میکنیم اگر سیستم قوی برای گیم در نظر دارید که از لحاظ سرعت و پردازش گرافیکی توانایی رندرینگ کامل بازی را داشته باشد بهتر است از ترکیب سی پی یو های اینتل و یک کارت گرافیک مجزا استفاده کنید. درست است که قیمت پردازنده های اینتل به نسبت AMD بالاتر است، اما برنده اصلی برای سیستم های گیمینگ پردازنده سریع تر یا همان intel است.
لیست بهترین CPUهای اینتل و AMD برای گیم
در این قسمت لیست بهترین سی پی یو های اینتل و ای ام دی در زمینه گیم را معرفی میکنیم:
اورکلاک سی پی یو اینتل و AMD
یکی از مهمترین مشخصاتی که برای مقایسه پردازندهها باید در نظر داشت، سرعت کلاک آنهاست مثل ۲.۷ GHZ و ۲.۴ GHZ و …. اگر چه این ویژگی، معیار بسیار خوبی برای مقایسه پردازندههاست اما نکته قابل توجه این است که این آیتمها قابل تغییر هستند.
در ابتدا بدانیم اورکلاک کردن به چه معناست. پردازنده اصلی کامپیوتر شما در فرکانس مشخصی کار میکند، این فرکانس محدوده ای کمینه و بیشینه دارد و اعداد خاصی به این میزان مینیمم و ماکسیمم تخصیص داده میشوند. هر قدر میزان پردازش توسط پردازنده بیشتر باشد و محاسبات بیشتری در حال انجام باشند، دمای پردازنده بیشتر میشود. چون با افزایش سرعت محاسبه سرعت کلاک اجزای سخت افزاری پردازنده هم بالاتر می رود و درنتیجه حرارت قطعه هم بالاتر میرود. در این زمان خنک کننده های cpu دست به کار می شوند.
با استفاده از تکنیک اورکلاک، سرعت کاری پردازنده بالاتر می رود، برای این کار نرم افزارهای متنوعی هستند که با کمک سیستم عامل اورکلاک را عملی می کنند. البته اورکلاک کردن همانطور که از تعریف و نام آن پیداست گرمای ایجاد شده در پردازنده را بالاتر می برد،در نتیجه ممکن است آسیب های سخت افزاری جدی به پردازنده وارد کند، گاهی اوقات این بار زیاد باعث هنگ کردن سیستم شما و یا ریست شدن آن می شود.
اورکلاک:
تقویت کلاک یا اورکلاک باعث میشود کارایی موقتی سیستم تحت یک سناریو مشخص افزایش پیدا کند. اورکلاک یک پردازنده، با توجه به نوع متود انتخابی بسیار ساده است، اما هر پردازندهای توانایی انجام آن را ندارد. بسیاری از سازندگان برای جلوگیری از اورکلاک توسط کاربران، این قسمت از تنظیمات را قفل میکنند. اما خوشبختانه هم اینتل و هم AMD، سی پی یو های قفل نشده فراوانی را با تنوع قیمت، به بازار عرضه میکنند. گفتنیست که چیپستهای Ryzen و Threadripper که متعلق به AMD است هم دارای پتانسیل بالایی در اورکلاک هستند.
در مدل های خاصی از cpu که توسط اینتل و ای ام دی به بازار ارائه شده اند و امکان تغییر در کلاک آنها وجود دارد، استفاده از حرف K در نام آنها متداول شده است. به عنوان مثال یکی از پرچم دارهای اینتل یعنی پردازنده ۴ هسته ای Core i7 3770k دارای ضریب کلاک آنلاک است و می توان این ضریب را تغییر داد و اورکلاک کرد.
پردازنده های اینتل و سی پی یو که در نام آنها حرف اختصاری k استفاده شده است، امکان اورکلاک را فراهم نموده است.
مقایسه amd a10 با core i7
به عنوان مثال، پردازنده مدل Intel Core i7-7500U سی پی یو دو هسته ای با معماری Kaby Lake با کلاک بین ۲.۷ تا ۳.۵ گیگاهرتز است که از Hyper Threading پشتیبانی میکند. (تکنولوژی Hyper Threading چیست؟)
مثلا AMD A10-9620P در سال ۲۰۱۷ عرضه شده که نسل هفتم از APU هاست. از سری پردازنده های Bristol Ridge و میان رده با ۴ هسته و کلاک بین ۲.۵ تا ۳.۴ گیگاهرتز است.
در مقایسه این دو مدل میتوان گفت که AMD a10 برق بیشتر مصرف می کند و در نتیجه گرمای بیشتری تولید میکند. کارایی آن در تمامی کارها بالا نیست و بیشتر در کارهای گرافیکی و اورکلاکینگ حرفی برای گفتن دارد. مدل Core i7 دقیقا برعکس AMD a10 است یعنی برای کارهای عمومی خوب است نه برای گرافیک و بازی؛ و برق کمتری مصرف میکند.
مقایسه Bristol Ridge و Stoney Ridge
حال که نامی از APU های Bristol Ridge بردیم اشاره ای هم به Stoney Ridge کنیم: سری پردازنده stoney ridge برای استفاده در لپ تاپ ها عرضه شده اند. هر دوی این معماری ها، مبتنی بر معماری Excavator هستند که از رم DDR4 و PCIe 3.0 و USB 2.0/3.0 و SATA پشتیبانی میکنند. دو تفاوت مهم Stoney Ridge با Bristol Ridge این است که Stoney Ridge APU ها دو برابر کوچکترند و Thermal Design Power پایین تری دارند (۱۰ وات).
جمع بندی
اینتل هنوز بهترین انتخاب است حتی برای طرفداران بازیهای کامپیوتری، اما سی پی یو های AMD نیز قابل اعتمادتر از گذشته شدهاند. همچنین اگر قصد دارید هزینه بیشتری برای خرید پردازنده بپردازید، چیپ های Threadripper فوقالعاده قدرتمند هستند.
در عین حال، تراشه های قدیمی AMD سری FX و A با تراشههای اینتل قابل رقابت نیستند و در این نقطه هرگز نخواهند بود. بنابراین اگر به هر دلیلی به نسلهای سخت افزاری قدیمیتر نگاه کنید، توصیه ما اینتل است.
در نهایت انتخاب پردازنده از میان گزینههای مختلفی که از سوی اینتل و AMD ارائه میشود تا حد زیادی به نیاز و اولویتهای شخصی شما بستگی دارد.